Katar Hava Kuvvetleri “fil yürüyüşü” gerçekleştirdi

Katar Hava Kuvvetleri “fil yürüyüşü” gerçekleştirdi

30/12/2020 0 Yazar: 161-Cambaz

Amerika Birleşik Devletleri’nde çok popüler olan “fil yürüyüşü” olarak bilinen tatbikat, bir ülkenin hava kuvvetlerinin mevcudiyetini değerlendirmenin bir yolu ve dolaylı olarak güç gösterisi olarak biliniyor.

“Fil yürüyüşü”, askeri terminolojide, tehlike söz konusu olduğunda savaş uçaklarının mümkün ola en kısa sürede havada olmaları için tam yüklü olarak pist başında hazır olmaları anlamına geliyor.

Bu “yürüyüşler” aynı zamanda, pilotların takım çalışması yeteneğini artırma, askeri üslerde hava-yer reaksiyonunun ölçülmesi ve güç gösterisi gibi amaçlarla gerçekleştiriliyor.

Çeşitli amaçlar için gerçekleştirilen fil yürüyüşü manevrasının görsel değerinin yanında, koordinasyon, takip yetenekleri ve elde bulunan gücü ortaya koymak gibi amaçları bulunuyor.

Katar Hava Kuvvetlerinden fil yürüyüşü

12 Aralık 2020’de yayınlanan bir videoda, Katar Hava Kuvvetleri uçak filosunun çoğunluğu “fil yürüyüşü”nü gerçekleştirdiği görüldü. Montajda bazı hava görüntüleri de yer aldı.

Görüntülerde, C-17 Globemaster III ve C-130J Hercules nakliye uçaklarından AH-64E Apache ve AW139 helikopterlerine kadar, konuş yeri belirtilmeyen askeri havaalanında uçak çeşitliliği vardı. Gösterinin en önemli özelliği ise savaş uçaklarının Fransa yapımı Mirage 2000 ve Rafale olmasıydı.