Türkiye’nin İlk Milli Fırkateyni, Denize İndirilmeyi Bekliyor

Türkiye’nin İlk Milli Fırkateyni, Denize İndirilmeyi Bekliyor

13/01/2021 0 Yazar: 161-Cambaz

MİLGEM Projesinin 5. gemisi İ sınıfı fırkateyn İSTANBUL, denizle buluşmaya hazırlanıyor.

MİLGEM Projesi 12 gemiden oluşuyor.

İlk dördünü oluşturan Ada Sınıfı korvetler tamamlanarak envantere alındı.

Proje kapsamında, 5. gemi olarak fırkateyn yapımına geçildi ve İ olarak adlandırılan bu sınıfın ilk gemisi İSTANBUL olacak.

Fırkateynin inşasına STM’nin ana yükleniciliğinde 22 şubat 2017’de başlanmıştı.

Korvetlerden 13 metre daha uzun ve daha ağır olacak, saatteki hızı 29 knot’un üzerine çıkabilecek fırkateynde, denizaltılara karşı kullanılacak helikopter ve insansız hava araçları da konuşlanabilecek.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, geçen Kasım ayında yaptığı açıklamada, İSTANBUL fırkateyninde %75 yerlilik oranına doğru yol aldıklarını söylemişti.

STM’nin sayfasında uzunluğu 113.2 metre, ağırlığı deplasmanda 3000 ton olarak gösterilen İSTANBUL, yerli ve milli silah sistemleri ve elektronik aksamla donatılacak.

İSTANBUL’da Ada Sınıfı korvetlerde yer alan silah ve denizaltı savaş sistemlerine ilaveten, geliştirme sürecinde olan yerli MDAS (Milli Dikey Atım Sistemi) ve 250 km menzilli ATMACA gemi savar füzeleri kullanılması düşünülüyor. (ATMACA TCG Kınalıada’ya entegre edilmişti).

Gemi savar füze kapasitesinin korvetlerin 2 katı olduğu bildirilen İSTANBUL’dan, orta menzilli hava savunma füzeleri RIM-66 Standardı, RIM-162 ESSM ve VL ASROC füzeleri de ateşlenebilecek.

Ana yüklenici STM, geminin tasarımı, silah-elektronik sistemleri ve ana tahrik sisteminden sorumlu.

İSTANBUL’un seyir sistemleri, muhabere sistemleri, radar sistemleri, silah sistemleri, su altı sistemleri, elektronik-harp sistemleri ve elektro-optik sistemlerini ise ASELSAN tedarik edecek.

ASELSAN, ilk teslimata bu yıl başlayacak ve 2023’e kadar da tamamlayacak.

HAVELSAN ve 80 alt yüklenici ile birlikte, İSTANBUL için çalışan firmaların sayısının 220’nin üzerinde olduğu belirtiliyor.

İSTANBUL’un liman kabul testlerine gelecek yıl Mayıs ayında başlanması, 2023’te de donanmaya teslim edilmesi öngörülüyor.

İSTANBUL’dan sonra İZMİT, İZMİR ve İÇEL fırkateynleri de yapılacak.